Featured Post

Ποιος ο λόγος......

Δημοσίευση αναρτήσεων για τη τεχνολογία, τη μηχανολογία, την εκπαίδευση

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Projects - 14 : Κατασκευή Coffee Cup Stirling Engine by Jan Ridders

Στην προσπάθεια μου να βρώ και να σας δώσω ιδέες για κατασκευές στα πλαίσια των Μηχανολογικών Εργαστηρίων του Μηχανολογικού Τομέα, έπεσα πάνω στο site του Tyler Youngblood. Στην σελίδα του Free Metalworking Project Plans: The Coffee Cup Stirling Engine by Jan Ridders προτείνει την κατασκευή του Ολλανδού Jan Ridders, ως μία πολύ απλή και συνάμα πολύ αξιόπιστη Θερμική Μηχανή STIRLING χαμηλών θερμοκρασιών (LTD), που μπορεί και δουλεύει τοποθετώντας την πάνω από μία κουπα ζεστού καφέ.  Για να την δειτε πατήστε στο link που μολις σας έδωσα. Καταλαβαίνετε πως η αρχή λειουργίας της στηρίζεται σε μια θερμοδεξαμενή υψηλής θερμοκρασίας (κουπα ζεστού καφέ) και μια θερμοδεξαμενή χαμηλής θερμοκρασίας (περιβάλλον). Εγώ σας λέω πως μπορεί να δουλέψει πάνω και από μία κουπά γεμάτη με κατεψυγμένα μπιζέλια (θερμοδεξαμενή χαμηλής θερμοκρασίας!!!) και μια θερμοδεξαμενη υψηλής θερμοκρασίας (περιβάλλον!!!). Σε άλλη σελίδα του στο ιδιο site πατώντας εδώ  θα διαβάσετε σχόλια του ιδίου αλλά και όσων την κατασκεύασαν. Εχοντας εγγραφεί στο site του εχω κατεβάσει τα σχέδια σε ηλεκτρονική μορφή της κατασκευής τα οποία και του παραχώρησε για μη εμπορική χρήση ο εμπνευστής και δημιουργός της μηχανής Jan Ridders. Mπορείτε και εσείς να τα κατεβασετε διοτι ειναι πολύ αναλυτικά πατώντας εδώ.
Επίσης, σας δίνω και 3D σχέδια της κατασκευής - ενα ενα όλα τα αντικείμενα που την απαρτιζουν καθως και το τελικό συναρμολόγημα- όπως το δημιούργησε στο προγραμμα ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ SOLIDWORKS, ο Anders Christian Grongaard το οποιο το παραχωρεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς και το οποίο σε zip συμπιεσμένη μορφή μπορείτε να το κατεβάσετε από ΕΔΩ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 1 : Σας δίνω αυτήν την πρόταση κατασκευής διοτι πιστευω πως η ενασχόληση με αυτήν έχει πολλαπλά για τους μαθητές ωφέλη. Πρωτα, θα κατανοήσουν την αρχή λειτουργίας των θερμικών μηχανων. Επίσης, θεωρώντας πως είναι μια διαθεματική κατασκευη -εργαστήρια μηχανολογικών κατασκευών-θερμοδυναμικής, θα αποκτησουν δεξιοτητες σχεδιασης σε συγχρονα πακετα τρισδιαστατης μηχανολογικης σχεδίασης και δεξιοτητες χειρισμου τορνου και φρεζας ή και των CNC μηχανων μέσω κωδικα G.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 2 : Σας εχω δώσει παλαιοτερα και αλλες STIRLING χαμηλων θερμοκρασιων που κατασκεύαζονται με πολύ απλούστερα υλικά που μπορειτε να βρειτε παντού και χωρις την χρηση εργαλειομηχανων. Ωστοσο, αυτη που δινω εδω ειναι αυτο που λέμε "επαγγελματική"

Μην ξεχάσετε βέβαια να επισκεφθείτε και το site του δημιουργού Jan Ridders πατώντας ΕΔΩ όπου θα δείτε και άλλες ενδιαφέρουσες κατασκευές του μοναδικού αυτου χομπίστα.

Δείτε εδώ σχετική φωτογραφία της κατασκεής : 

Δείτε εδώ το σχετικό video της κατασκευής :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου